Hoe ga je om met het verlies van een dierbare?

Wanneer een dierbare vriend of een familielid overlijdt, breekt voor nabestaanden een lastige periode aan. Omgaan met het verlies van iemand die je nauw aan het hart ligt is helaas niet gemakkelijk. Toch zul je uiteindelijk weer door moeten gaan en de draad oppakken, hoe moeilijk dat ook is. Gelukkig sta je er nooit alleen voor. De dood is paradoxaal genoeg nauw verbonden aan het leven, en iedereen krijgt er op een bepaald moment mee te maken. In deze blogs zetten we een aantal zaken op een rij die jou kunnen helpen om het overlijden van iemand uit jouw omgeving te verwerken.

 

Rouwen gaat in fases: accepteer dat

Als iemand met wie je regelmatig tijd hebt doorgebracht er opeens niet meer is, zal dit aanvankelijk erg verdrietig zijn. Hoe lang het duurt voor je je weer wat beter voelt, is niet precies te zeggen. We zijn tenslotte allemaal anders en gaan dus ook anders om met de dingen die ons in het leven overkomen. Rouwen gaat in fases die voor iedereen anders zijn. Waar de ene persoon het fijn vindt om na het overlijden van een geliefde nog vaak herinneringen aan hem of haar op te halen, zal een ander er eerder voor kiezen om juist zo snel mogelijk het ‘’normale’’ leven weer op te pakken. Doe wat jij het prettigst vindt; niets is ‘’goed’’ of ‘’fout’’ wanneer het gaat om rouwverwerking.

 

Je bent niet alleen

Misschien heb je na het overlijden van een naaste het gevoel er alleen voor te staan. Ook al voelt dit misschien zo: vaak staan er wel mensen om je heen die je willen helpen. Voor hen kan het lastig zijn om erover te beginnen. Het is geen schande om hulp te vragen, in wat voor vorm dan ook. Als het even niet lukt om alle dagelijkse klusjes in huis te doen, is er ongetwijfeld iemand die je daarbij kan helpen. Heb je vooral een schouder nodig om op uit te huilen als het je even teveel wordt? Gegarandeerd is er een lieve vriend, oom of buurman die een luisterend oor kan bieden.

 

Laat je helpen bij het regelen van een mooi laatste afscheid

Iedereen verdient een mooi en waardig laatste afscheid. Vooral als je erg close was met de overledene wil je er waarschijnlijk alles aan doen om hem of haar een gepaste uitvaart te geven. Ook hier geldt; je staat er niet alleen voor. Er bestaan talloze uitvaartondernemingen die je kunnen helpen bij het organiseren van een mooie crematie of begrafenis. Bij het organiseren van de uitvaart wordt je bijgestaan door een begrafenisondernemer. Hij of zij zal je helpen met praktische zaken omtrent het regelen van de uitvaart, en doet dit in nauwe samenspraak met jou. Het fijne hieraan is dat jij je niet zelf druk hoeft te maken om de volledige organisatie, omdat de begrafenis ondernemer een groot deel daarvan op zich neemt.