Drie tips voor veilig festivallen

Festivallen zijn superleuk, maar weet jij eigenlijk hoe je veilig festivallen? Elk jaar worden er in de zomervakantie in Nederland zo’n 1000 festivals georganiseerd. Als je een enthousiaste festivalbezoeker bent heb je vast wel dingen gezien en meegemaakt die minder leuk of zelfs gevaarlijk waren. Gelukkig komen die niet vaak voor. Als je voorbereid wilt zijn op de meest voorkomende risico’s, lees dan onderstaande tips!

Hou rekening met hitte

De laatste paar zomers waren heet en droog. Een paar dagen op een snoeiheet en zonovergoten festival kan slecht zijn voor je gezondheid. Probeer dus minstens twee liter per dag te drinken (water, geen bier), neem een (gekke) hoed mee om een zonnesteek te voorkomen, en smeer je een paar keer per dag in met zonnebrandcrème met een factor van minstens dertig. Zodat je er na het festival niet als een gekookte kreeft uitziet – huidkanker is geen geintje.

… maar ook met regen

Tuurlijk hoop je op prachtig weer, maar als het gaat gieten, kan je maar beter voorbereidingen treffen. Als je doorweekt raakt en je blijft een halve dag met natte kleren rondlopen, heb je best een flinke kans om onderkoeld te raken. Zorg dat je niet nat wordt door een regenpak of poncho aan te trekken of neem een paraplu mee. Als het koud is, trek dan een trui of vest aan. En pak die slaapzak toch maar in – ’s nachts kan het wel tien of twintig graden kouder zijn dan overdag.

Weet wanneer iemand slecht gaat

Als iemand te veel drugs op heeft, kan hij of zij bewusteloos raken. Dat merk je doordat iemand oververhit of juist onderkoeld lijkt, verward is of niet meer aanspreekbaar, rilt of problemen heeft met ademen. Neem geen risico en vraag hulp van de security of andere medewerkers van het festival. Zij zijn getraind om hulp te verlenen voor mensen die teveel drugs gebruikt hebben. Wil jij ook weten wat je moet doen in zo’n geval? Volg dan een cursus EHBO of BHV!